Improvisaties: do’s & dont’s

“Improvisatie”, een woord dat acteurs een hartstilstand kan bezorgen. Toch komt elke acteur er meerdere keren in zijn carrière mee in contact. Vaak krijg je volgende zin te horen: “Improviseer maar iets”, en dan sta je daar. À la minute beslissen wat je zegt/doet, maar hoe doe je dat? Zonder te struikelen over je woorden of gênante “euh”-stiltes? Doorheen deze blogpost geef ik jullie enkele tips hoe je een improvisatie vlekkeloos kan laten verlopen, zodat het lijkt of je een neergeschreven scène aan het spelen bent!

#1 STAY CALM!

Zoals ik eerder al zei, zorgt een improvisatie voor een flinke dosis stress. Wanneer je de situatie te horen krijgt is het nooit goed om als een “kieken zonder kop” hysterisch te beginnen brainstormen. Wat is dan wel een goede methode? Bespreek kort en krachtig met je tegenspeler(s) wie welke personage zal neerzetten en waar de improvisatie zich afspeelt. Dit is eigenlijk het enige wat je moet afspreken. Als je op voorhand de gehele situatie tot in detail gaat bespreken, is dit geen improvisatie meer. Zoals je ook kan zien in de Improvisatiechallenge, deden Vere en ik dit ook voor we met onze improvisatie begonnen. Binnen de challenge hadden we 30 seconden de tijd om af te spreken:

1) wie welk personage speelt
2) waar de situatie zich afspeelt

Meer hebben we op voorhand dus niet afgesproken. Bij een goede improvisatie komt alles spontaan, anders is het geen improvisatie meer.

#2 LACH, MAAR STOP NOOIT!

Een improvisatie waar niet gelachen wordt komt zelden voor. Vooral omdat improvisaties vaak een komische twist krijgen. Als je als acteur dus in de lach schiet, is dit volkomen normaal. Zorg gewoon dat je verder speelt. Het is niet omdat je in de lach schiet, dat de improvisatie ten einde is, speelt dus gewoon verder. Laat woorden zoals “fuck” en “shit” achterwege wanneer het misloopt. In de Improvisatiechallenge kan je zien dat ook Vere en ik soms in de lach schieten, maar dat hield ons niet tegen verder te spelen!

#3 GRENZEN BESTAAN NIET!

In improvisatie kan alles! Letterlijk alles! Twijfel over niets en DOE GEWOON! Doe waar je zin in hebt en als je tegenspeler iets zegt waarvan jij denkt “hmm hier kunnen we niet mee verder”, geef er een switch aan en de gehele improvisatie kan veranderen. Denk nooit na vooraleer je iets doet in een improvisatie. Niemand zal er raar van op kijken of denken van: “wat zegt hij/zij nu”. Acteurs die al vaak in contact zijn gekomen met improvisatie weten dat alles kan en alles mag. Denk out-of-the-box! 

Benieuwd hoe improvisaties er nu echt aan toe gaan? Bekijk dan hier de vlog van de Improvisatiechallenge!

Veel liefs | RDC Blog
Deel dit bericht op sociale media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *