Theater do’s & dont’s: theateretiquette

curtain | RDC Blog

Een avondje theater. Tegenwoordig betaal je er al minimum €20 voor. Als het geen amateurtheater is tenminste. Want prijzen voor professioneel theater kunnen oplopen tot zo’n €60 tot €80 euro per ticket. En we zijn dan nog in België. Over prijzen op Broadway en West End begin ik gewoonweg niet. Wanneer je die prijs betaalt voor 2 uur plezier,  wil je op zijn minst 2 uur aan een stuk, ongestoord genieten van wat er op scène gebeurt. Dat kan de laatste jaren helaas minder en minder. 

“Waarom?” zou je dan denken. De laatste jaren vergeten mensen de soms de “theateretiquette”. Maar wat is dat precies? Laat ons duidelijk beginnen: de theateretiquette staat niet genoteerd in de grondwet. Het zijn geen officiële regels of wetten die hogerhand beslist werden. Het zijn gewoon enkele vuistregels die elke theaterbezoeker genoodzaakt is te kennen! Helaas vergeten sommigen deze “regels”, vandaar deze blogpost. Om ze nog eens voor jullie op te frissen.

#1 Is te laat komen een zonde?

Stel je het volgende eens voor: je organiseert een barbecue tijdens de zomer en de helft van jouw genodigden komt een halfuur te laat. Zou je dit zelf fijn vinden?

Voor acteur is het ook niet fijn als ze in “hun moment” zitten en dan achteraan de zaal de deuren zien opengaan. Dit kan voor een flinke dosis verwarring of afleiding zorgen. Maar denk ook even aan je medebezoekers. Voor hun is het ook niet fijn midden in een climax gestoord te worden door te laat komers. In mijn ogen is het is beter een uur op voorhand aan het theater te zijn, dan een halfuur te laat.

De laatste jaren zijn er zijn ook meer en meer producties en theaters waar je pas binnen mag vanaf een bepaald moment, wanneer je te laat bent. Zo ben ik naar CATS gaan kijken en moesten te laat komers 20 minuten wachten vooraleer ze de zaal mochten betreden.

#2 HELP! Wat moet ik aan?

Footloose | RDC Blog

Vroeger zakten vrouwen in galajurk en mannen volledig uitgedost in kostuum naar het theater. Die periode is echter gepasseerd. Je zal dit niet vaak meer zien in een theater, hoewel het vroeger wel van zelfsprekend was. Maar wat moet je dan wel aandoen? Casual, maar met dat beetje extra. Draag bijvoorbeeld geen kleren die je al de gehele dag aan hebt, of gewoon jouw “chillkleren” waarmee je in de zetel hangt.

Ookal is het hartje zomer, draag een lange broek! Shorts zijn een absolute no-go! Zoals je op de foto hierboven kan zien, had ik voor een internationale productie van Footloose een lange broek aan. En het was begin augustus. 

Probeer als man ook altijd een hemd/polo te dragen.  Op de foto kan je zien dat ik een hemd draag met een sportief lieren jasje. Dit is een goed voorbeeld van een casual look met dat beetje extra. Vrouwen die de theateretiquette in hart en ziel kennen zullen ook altijd een jurk dragen.  Zoals je ziet op de foto draagt Eva een lange geklede rok, maar een casual topje en jeansjas. 

Geklede schoenen zijn ook niet altijd nodig, op de foto is te zien dat ik witte sneakers draag en Eva sandalen.

Het is duidelijk dat mannen volledig in kostuum en vrouwen in galajurk niet meer van toepassing is in het hedendaags theater. Maar zorg toch voor een zeker level van “opgekleed zijn” en kom niet in je vrije tijds kleren.

#3 Ik heb een hongertje … wat nu?

Eten is in de meeste theaters niet toegelaten. Er zijn theaters waar er geen regels over zijn, maar dan wordt er uit beleefdheid niet gegeten. Bijna elke voorstelling heeft een pauze waar je iets kan eten of drinken in de lounge. Denk ook aan de mensen die de zaal moeten opkuisen en laat geen programmaboekjes of flyers achter.

#4 Ik voel mijn GSM trillen, kijk ik snel?

Phone in theater | RDC Blog

Neen! Zet je telefoon op een stand waardoor je geen meldingen ontvangt en geluid wordt uitgeschakeld. Zoals vliegtuigstand. Persoonlijk vind ik het gebruik van een gsm tijdens een voorstelling één van de onbeleefdste dingen die je kan doen. In veel theaters vragen ze voor de voorstelling begint de gsm uit te schakelen, doe dat dan ook gewoon. 

#5 Mag ik foto’s/video’s nemen?

Dat hangt van de voorstelling af. In veel producties is dit niet toegelaten. Net zoals hierboven, roepen ze dit ook voor de voorstelling af. Als ze uitdrukkelijk vragen geen foto’s of video’s op te nemen, doe dit dan ook niet. De laatste tijd staan in meer en meer theater bewakers die nauwkeurig in de gaten houden of mensen al dan niet foto’s nemen. Tijdens de voorstelling van CATS, werden enkele mensen hiervoor op de vingers getikt. 

#6 OMG! Dat liedje ken ik, zing ik mee?

Ook al ken je de volledige musical “by-heart”, meezingen is een no-go in het theater. Het is niet omdat jij een liedje kent, dat het gehele theater het kent. Als je een nummer tijdens een voorstelling kent, geniet dan van de stem en de muziek die het zingt in plaats van zelf mee te zingen.

#7 Wanneer moet ik applaudisseren?

Een musical heeft niet na elk nummer een applaus nodig. Meestal voel je als bezoeker aan wanneer er moet geapplaudisseerd worden of wanneer de acteurs gewoon verder gaan spelen. Bij applaus mag er gerust gejuicht worden, maar niet na elk nummer. Doe dit bijvoorbeeld na een grote solo, waar de hoofdrol net de longen uit zijn of haar lijf heeft gezongen. Juich dus niet na elke zin de cast zingt.

Bij een toneelstuk wordt er alleen geapplaudisseerd wanneer het stuk volledig is afgelopen. Applaus voor de eerste akte komt ook minder vaak voor.

Buiging | RDC Blog

Ik hoop dat ik aan de hand van deze vuistregels jouw volgende theaterervaring aangenamer kan maken voor jezelf, als voor je medebezoekers. Heb je zelf nog iets waar je een hekel aan hebt? Laat het me gerust weten in de reacties hieronder en misschien voeg ik het wel toe aan deze blogpost! 

Veel liefs | RDC Blog
Deel dit bericht op sociale media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *