Hoe theater mij Ruben maakte

Yvonne | RDC Blog

Voor de nieuwkomers: Hallo! Ik ben Ruben. Voor de bekende gezichten: welkom terug. Ik denk dat ik tot iedereen spreek wanneer ik zeg dat we allemaal dat “iets” hebben die ons maakt tot wie we zijn. Bij mij was dat ongetwijfeld theater. Voor jou is dat misschien iets anders. In deze blog wil ik een persoonlijk verhaal met jullie delen. Namelijk hoe theater mij heeft gemaakt tot wie ik ben. Theater heeft me Ruben gemaakt.

Kleine Ruben

Kleine Ruben | RDC Blog

Als kind heb je geen zorgen. Of dat zou toch de bedoeling moeten zijn. Ik kan met veel geluk zeggen dat ik een vredige en fijne jeugd achter de rug heb. Ik was één van die “old schoolers” dat buiten speelde. In de bomen klom en op ontdekking ging in de tuin. (Ja, dat heeft nog bestaan!)

Als ik binnen speelde, was ik graag bezig met “lawaai maken”, zoals mijn moeder zou zeggen. Voor mij was dit echter muziek maken. Ik kon me er uren mee bezighouden.

"No day but today!" - Rent

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik probeerde om er een geheel van te maken. Met andere woorden? Ik stak kleine optredens in elkaar. Dan knutselde ik tickets en verplichtte ik mijn ouders en zus te komen kijken.  Je zou dus komen zeggen dat ik sinds dat moment de microbe in me had een show op te zetten

Tiener Ruben

Dit is een ander verhaal. Op mijn 12 jaar heb ik de magische wereld van musical en theater ontdekt, wanneer ik voor de eerste keer Mamma Mia! live zag. Ik was meteen overdonderd en verliefd op  het concept waar ze woord/zang/dans in één stuk smijten. Het jaar daarop zag ik CATS live, en het jaar daarop ’14-’18. Het jaar daarop zag ik Shrek de musical, en het jaar daarop alweer Mamma Mia! … the list goes on & on. En dan ontdekte ik de rockmusical Rent. Rent vertelt het verhaal van een groep vrienden dat moet overleven zonder de huur te kunnen betalen. En dit tijdens de aids epidemie.

Tiener Ruben | RDC Blog

"I should tell you, I'm a disater. I forget how to begin it." - Rent

Rond de periode dat ik Rent ontdekte, had ik het zeer moeilijk met mezelf. Ontdekken wie ik was. “Wat” ik was. Wat ik wou doen met mijn leven. Op school vertelden ze mij dat ik er nooit zou geraken. Dat komt hard aan. Want ik deed mijn best. Ik kreeg gewoon niet het beste uit mezelf. Rent heeft heel veel sterke teksten. Die teksten hebben me vooruit kunnen helpen. Doorheen periodes dat mensen me niet konden helpen, kon muziek dat wel.  

Koning | RDC Blog

In deze periode volgde ik ook mijn eerste lessen toneel. Al snel realiseerde ik dat dít is waar ik mezelf kan zijn. Mij kan uitleven, zonder vooroordelen. Zonder bekritiseerd te worden. Een plek waar ik mijn hele leven naar zocht. Dacht nooit te vinden, maar plots toch gevonden. Doorheen deze periode kon ik ook mezelf vinden. Ik heb doorgezet, met veel vallen en opstaan.

Nieuwe Ruben

Nieuwe Ruben | RDC Blog

Hier zit ik dan. Achter mijn PC. Een blog aan het schrijven over een periode waarvan ik dacht dat er nooit een einde aan zou zijn. Ik héb doorgezet. Ik héb bewezen wat ik kan. Ik héb getoond wie ik ben.

Van dat alles heb ik nog nooit één seconde spijt van gehad. Theater en musical heeft mij vooruit geholpen. Een hele grote weg vooruit. Nooit gedacht dat ik de weg zou kunnen afleggen, maar hé! Look at me. I did it!

"Always be who you are and love yourself!" - Rent

“Maybe I’m scared to be happy”, een quote uit een liedje van één van mijn favoriete artiesten: P!nk. Een zin waarvan ik nu realiseer dat het de waarheid was. Ik was bang. Bang om mezelf te zijn. Bang om mijn stem te laten horen. Daar heb ik nu geen schrik meer voor. En ik zal er ook nooit meer schrik voor hebben.

Ik hoop dat ik jullie met deze blog heb kunnen inspireren. Inspireren om verder te gaan. Want je kan nooit ver genoeg gaan. En het allerbelangrijkste? Always be your-fucking-self.

Veel liefs | RDC Blog
Deel dit bericht op sociale media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *