Mijn persoonlijke musical TOP 5!

Banner TOP 5 | RDC Blog

Musicals. Een term waar veel mensen een verkeerd beeld over hebben. Velen denken aan de klassiekers. Zoals The Sound of Music of Les Miserabels. Waar de muziek de “typisch klassieke” musicalmuziek is. Laat ons even die klassiekers vergeten. Al sinds de jaren 80 heb je musicals met pop- en rockmuziek, zelfs rap kan je al horen op een podium. Hieronder vertel ik mijn 5 favoriete musicals én waarom ze juist in deze top behoren.

Deze top is gebaseerd op musicals die ik live heb gezien. 

#5 BLOOD BROTHERS

Blood Brothers | RDC Blog

Wat gebeurt er wanneer tweelingbroers bij de geboorte gescheiden worden en in een totaal verschillend milieu opgroeien? Dat kom je te weten tijdens Blood Brothers.

Blood Brothers is verre van de klassieke musical, hoewel de musical 36 jaar geleden in première ging. Toch heeft deze musical mijn hartje kunnen bekoren. Waarom? Omdat de muziek zó ruw en vol emotie is. Alsook het verhaal. Traantjes hebben gerold. Wees er maar zeker van. En dat vind ik zo fijn aan live theater. Wanner gevoelens en emoties me tot in mijn hart kunnen raken.

Mijn lievelingsquote uit de musical:
“Say it’s just pretend. Say it’s just the end. Of an old movie, from years ago. From an old movie with Marilyn Monroe.”

We willen allemaal wel eens dat iets een droom was. Dat we de tijd kunnen terugdraaien. Dat we kunnen vergeten wat er gebeurd is. Gedachten op nul. Dat is helaas niet mogelijk. Vandaar deze quote. Een gevoel dat elk mens ooit wel eens voelt. Alsof een gebeurtenis zoals in een film is. Pure fantasie. Helaas is de realiteit anders. Daarom spreekt deze quote tot mij.

#4 MAMMA MIA!

Mamma Mia! | RDC Blog

Een musical waarvan iedereen de muziek kent. Gecreëerd met de iconische muziek van ABBA vertelt Mamma Mia! het verhaal van Sophie die op het punt staat te trouwen, en natuurlijk haar papa wil uitnodigen. Het probleem? Eigenlijk weet ze niet zo goed wie dat is

Hoewel deze musical een “taboe” is binnen de musicalwereld om hem lief te hebben, durf ik zonder schaamte zeggen dat deze musical bij mijn favorieten hoort. Inmiddels heb ik de musical drie maal live gezien, inclusief in Londen. Het verhaal is natuurlijk niet hoogstaand, maar de muziek en krachtige ensemblenummers hebben me kunnen overtuigen dat deze musical in mijn top behoort.

Mijn lievelingsquote uit de musical:
“We are nothing without a song or a dance!” 

Muziek betekent in mijn leven zeer veel. Het kan me alles doen vergeten, alsook veel gevoelens bij me oproepen. 

#3 CATS

CATS | RDC Blog

Een “roedel” katten stellen zich één voor één voor. De leider kiest dan op het einde van de musical de poes die wordt gekozen om herboren te worden. Dat is CATS.

Qua verhaal waarschijnlijk de zwakste musical die ik al live heb gezien, maar qua en zang en dans is dit hooguit één van de beste. Het niveau van zang en dans is immens hoog. Daardoor vergeet je het zwakke verhaal.

Mijn lievelingsquote uit de musical:
“A streetlamp dies. Another night is over. Another day is dawning.”

Ook al gaat het slecht, val op een dag alles tegen. Er is altijd een nieuwe dag. Er is altijd een nieuw begin. Daarom koos ik deze quote. Je mag de hoop nooit opgeven. Een nieuwe dag komt eraan. Altijd. 

Wist je trouwens dat ik CATS live ben gaan bekijken in PALEIS 12 en hierover een vlog en blog heb gemaakt? 
Check ze zeker uit! 

#2 FOOTLOOSE

Footloose | RDC Blog

Iedereen kent het verhaal van Footloose. Een stadje waar niet mag gefeest worden. Vanwege een ongeluk van jaren terug. Tot Ren het dorp binnenvalt en beslist verandering in de situatie te brengen.

Met nummers zoals “Holding out for a Hero” en natuurlijk het wereldberoemde “Footloose” kan het niet anders dan dat dit één van mijn favorieten was. Een leuk extraatje aan deze musical is dat de instrumenten bespeeld worden door de cast, op scène. 

Mijn lievelingsquote uit de musical:
“Can you remember what you felt before that feeling fell apart?”

We hebben allemaal wel een bepaald gevoel. Dat we willen koesteren. Nooit willen vergeten, ons hele leven lang willen voelen. Dat is vaak niet realiteit. Dat is ook waarover deze quote gaat. Een gevoel. Een goed gevoel. Gehoopt voor altijd te voelen, maar helaas weg is.

#1 RENT

RENT | RDC Blog

Seks. Drugs. Aids. Homoseksualiteit. 
4 grote taboes van de jaren 90. De periode waarin Rent afspeelt. Een groep vrienden kan de maandelijkse huur niet betalen. Dan worden ze ook nog eens geconfronteerd met enkelen uit de groep die lijden aan aids. 

Deze musical staat zonder twijfel op #1. Het wordt gezien als een rockopera, en is daarom net ietsje anders dan andere musicals. De musical, die trouwens volledig door gezongen wordt, heeft een grote invloed gehad op mijn leven. Ik kan me in veel van het verhaal herkennen en veel van de teksten hebben me vooruit geholpen.

Mijn lievelingsquote uit de musical:
“There’s only us. There’s only this. Forget regret or life is yours to miss. No other road. No other way. No day but today.”

Volgens deze quote ga ik door het leven. Lang heb ik met onzekerheden geleefd. Bang voor de buitenwereld. Bang voor reacties van mensen. Deze quote vertelt dat “spijt” niet nodig is. Je mag niet bang zijn. Je moet gaan! En als je faalt … er is altijd een andere weg. Een andere manier om verder te geraken.

Staat jouw favoriete musical ook in deze top? Of heb jij een andere favoriet die er niet in staat? Laat het me hieronder zeker weten! Deel deze blog ook met al je vrienden en tot de volgende keer!

Veel liefs | RDC Blog
Deel dit bericht op sociale media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *