Backstagevoorbereiding

Backstage | RDC Blog

Laat ons alle illusies uit de baanschuiven. Toneelspelen is niet enkel 2 uur op scène staan. Er komt veel meer bij kijken. Zoals ik in mijn recentste vlog vertelde, zijn we als acteurs ongeveer 2 uur op voorhand in het theater. Maar wat doen we daar allemaal? Hoe bereidt ik me als acteur voor? Wat kan je doen om het stressniveau laag te houden?

Elk “pre-show-ritual” is natuurlijk anders. Doorheen deze blog vertel ik dan ook mijn persoonlijke rituelen. Zoals ik al zei in mijn nieuwe vlog, probeer ik 2 uur voor de voorstelling aanwezig te zijn in het theater. Bij andere acteurs kan dit een uurtje zijn. Wat doe ik dan allemaal? Meestal ben ik 2 uur in de kleedkamers. Het eerste dat ik doe is mijn kostuum aandoen. Op die manier heb ik voldoende de tijd om in mijn personage te komen. Met andere woorden: mijn personage te worden.

Nog 1 uur 30 minuten ...

Wanneer ik mijn kostuum aanheb, herlees ik scènes die de dag ervoor niet vlot waren verlopen. Soms kan het gebeuren dat ik samen met medeacteurs een scène overloop. Ook “italiennekes” kunnen voorkomen. Italianen praten zéér snel. Dus wat doen we dan? De scène letterlijk afratelen.

Nog 1 uur ...

Wanneer ik scènes heb overlopen probeer ik zo min mogelijk aan de voorstelling te denken. Dan praat ik met medeacteurs, of houdt ik me in stilte bezig, door bijvoorbeeld mijn socials te checken. (Wist je trouwens de RDC Blog ook actief is op sociale media? Bekijk zeker de Instagrampagina!)

Dan gebeurt er eigenlijk niet zo veel. Af en toe een babbeltje met medeacteurs of anders houden we ons in stilte bezig. Zodat mensen die tóch nog eens scènes willen herlezen, dit op hun gemak kunnen doen.

Backstage | RDC Blog

Nog 30 minuten ...

Vanaf een halfuur voor de voorstelling begint het al wat spannender te worden. Iedereen begint rond te lopen, er begint op scène lawaai te komen van de regie. Met andere woorden: in stilte bezighouden zit er niet meer in. Ongeveer een halfuur voor de voorstelling begint ga ik kijken op scène of al mijn “props” (rekwisieten gebruikt tijdens de voorstelling) op de juiste plaats liggen. Op die manier vind ik alles snel terug. Geloof me, wanneer iets niet op de juiste plaats ligt tijdens de voorstelling kan dit voor een aardig paniekmoment zorgen.

Wanneer ik dat gedaan heb is het tijd om mijn haar te doen. Dit hangt natuurlijk af van de voorstelling. Haar doen is niet nodig in elke voorstelling. Een leuke tip voor alle acteurs die deze blog lezen: vaseline. Zoals de meesten weten kan theaterlicht zeer fel en warm zijn. Ik persoonlijk ervaar soms dat mijn huid ervan uitdroogt. (Enkel als je een reeks voorstellingen speelt. Door éénmalig contact met het licht zal dit niet voorkomen.) Smeer dan een kleine hoeveelheid vaseline onder de ogen en rond de mond om die uitdroging te voorkomen. Let wel op dat je dit met mate doet, anders zal je wel eens flink kunnen blinken in de felle spots.

 

Nog 15 minuten ...

Vanaf een kwartier voor de voorstelling begint de stress bij mij toe te nemen, maar hoe ga je er nu op een goede manier mee om? Wat bij mij altijd helpt is met iedereen samen helemaal los gaan op muziek. Dan zetten we de muziek keihard en laten we ons helemaal gaan. Perfecte middel om stoom (lees: stress) af te blazen en even alles in verband met de voorstelling te vergeten.

Vanaf tien minuten voor de voorstelling begeef ik me backstage. Leg ik mijn GSM en script weg en “zit ik daar gewoon”. Te wachten op het momenten dat je het publiek hoort binnenkomen, de zaallichten doven en de voorstelling kan beginnen …

Ziezo! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen boeien doorheen mijn verhaal en de wereld van backstagevoorbereiding heb kunnen openklaren. Als je zelf eens toneel speelt, pas dan zeker mijn tips van de vaseline en “losgaan op muziek” toe! Het zal je een kleine stap vooruit helpen! Maar hé, een kleine stap voor de acteur … is een grote stap voor de voorstelling! Heb jij ook zo’n typisch backstageritueel? Laat het me hieronder weten! Tot de volgende!

Veel liefs | RDC Blog
Deel dit bericht op sociale media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *